Blije koeien van de stal naar de wei


Blije koeien

Je kent het wel, die mega blije koeien die ergens in het voorjaar weer voor het eerst naar buiten mogen! De normaal zo relaxte en slome dieren rennen dan ineens Usain Bolt van de baan. Al huppelend en springend genieten de koeien van de vrijheid van de wei! Vers gras, zon, vers gras, frisse lucht, bewegingsruimte én vers gras! Heerlijk urenlang op gras kauwen! Er is niks fijners voor Berta nummer 12.

De koeien laten dan ook duidelijk zien dat dat de wei dé plek is voor een koe. Maar niet alle koeien mogen naar buiten. Er is altijd een tweedeling in de groepen boeren de ene groep houdt de koeien graag binnen en de andere groep laat ze het liefste zo lang mogelijk buiten staan.

Blije koeien

We vergelijken beide situaties. 

Als de koeien buiten staan krijg je dus niet alleen een koeiendans, maar schijnen de koeien zich ook natuurlijker te gedragen, zoals koeien dat doen in de natuur. Ze vormen een kudde om zich zo veiliger te voelen.

Staat de koe binnen? Dan geven de koeien wel op een stabieler niveau melk, weer en dergelijke hebben dan namelijk minder invloed op de koe. Het leven van de koe is stabieler, geen wisselende kwaliteit van het voer, het gras of het weer. Verder hebben de stallen van tegenwoordig alles wat een koeienhart begeert: genoeg bewegingsvrijheid, een poepschuiver, koeienborstels en automatische melkmachines. 

Zou die koeiendans dan toch verkeerd worden geïnterpreteerd door de mens?  Wat denk jij?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging