Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Heb jij wel eens voor het schap met shampoos gestaan, soms zijn de schappen wel 4 of 5 meter lang! Gevuld met honderden flessen shampoo. Roze, gele, blauwe, groene, witte, rode; flessen in alle kleuren van velen merken en allemaal doen ze iets anders voor je haar!

Zo heb je shampoo die je haar volume geeft, je hoofd roosvrij maakt, shampoo voor geverfd haar, voor droog of juist vet haar, voor krullen of stijl haar. Ook heb je shampoo tegen haaruitval!
Elke shampoofles belooft jou iets anders.


Shampoo is nog geen 100 jaar oud.


Vroeger, en dan heb ik het over begin van de vorige eeuw, waste men hun haren gewoon met zeep. Shampoo was er nog niet, en je wilde toch je haren wassen! Fijn was het niet omdat, zoals je misschien zelf stiekem een keer geprobeerd hebt, gewone zeep is niet erg lief voor je haar. Je hoofdhuid kan irriteren en je haar wordt er dof en futloos van. Shampoo werd ontwikkeld om zweet, dode huidcellen, talg en ander vuil van je hoofd en tussen je haren door te verwijderen.

De kerntaak van shampoo: wassen!


Uiteraard bevat shampoo stoffen die jouw hoofd en haren wassen. Hiervoor worden vaak Lauryl sulfaten of sulfosuccinaten gebruikt, deze wassen super goed! Vooral die laatste is goed tegen vet haar.

Net zoals cola ideaal is of vieze dingen weer te laten stralen!

Misschien wassen ze zelfs wel iets te goed! Ze kunnen namelijk ook je hoofd irriteren doordat de stof zo sterk is! Ook beschadigt het je haar een beetje. Je haren, hoe dun ook, bestaan uit meerdere laagjes. Om je haar mooi en gezond te houden is de buitenste laag een soort vetlaagje, dit wordt snel beschadigd door sommige ‘agressieve’ schoonmaakstoffen.

Elke shampoo heeft zijn eigen karakater


Geverfd haar? Dan vind je waarschijnlijk cocamidopropyl betaine en sodium lauraminopropionate terug in jouw shampoofles.
Vet haar? In jouw shampoo zitten sulfosuccinaten.
Wil je zachter haar, ga dan opzoek naar quaternary ammonium zouten, polyoxyethylene alkyl & alicyclic amines in de shampoo.
Zoek je een lieve en zachte shampoo? Dan heb je de keuze uit natuurlijke stoffen zoals sarsaparilla, zeepkruid, zeepschors en klimop agave. Echter moet er wel zoveel van deze stoffen in één flesje worden gestopt dat je je kunt afvragen hoe natuurlijk en goed dit voor je is.

Veelzijdige shampoo 


Dan hebben we het alleen nog maar gehad over de primaire functie van shampoo: wassen. Verder heeft een shampoo natuurlijk ook conserveringsmiddelen nodig, ontharders, geurstoffen en verdikkers!

Zoals je inmiddels hebt begrepen zijn er velen stoffen die jij dagelijks in je haar smeert. De een beter voor je haren dan de ander. De ene shampoo kan wel fantastisch werken voor jouw zus, vader of buurvrouw maar niet voor jou! Dit omdat iedereen anders is én ook een andere hoofdhuid heeft. Soms leidt de combinatie van shampoo en jouw hoofdhuid zelfs tot haaruitval!

Geen paniek! (Mocht dat nu echt gebeuren, en is het niet meer te stoppen? Dan zijn er mensen die dit heel mooi voor jou kunnen oplossen met haartoevoegingen bijvoorbeeld!)

Maar voor het zover is kun je gewoon proberen de juiste shampoo te vinden voor jouw hoofdhuid. Zoals we je net vertelde zijn er velen en velen verschillende stoffen, wedden dat je er een vind die lief is voor jouw hoofd en haren?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging