Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

Help! Mijn douche putje stink! Zo kom je er vanaf.

Misschien herken je het wel. Je hebt eindelijk die hele badkamer gepoetst, gesopt en gedweild. Een klus waar je al die tijd al tegenaan hikte. Maar dan ineens ruik je alweer een vreemde lucht, blijkt het uit je doucheput vandaan te komen. 

Je zal vast niet de eerste zijn die hier last van heeft gehad en ook zeker niet de laatste, maar prettig is het allerminst. Wanneer er een nare lucht uit je doucheputje komt kan het zijn dat de afvoer verstopt zit door troep, zoals haren, die achterblijven in je putje. Je kunt namelijk schoonmaken totdat je een ons weegt, maar je ontkomt er niet aan om het putje om de zoveel tijd even goed schoon te maken. Helaas!

Hoe komt het en hoe kom ik er zo snel mogelijk weer vanaf?

Plekken als de gootsteen en het doucheputje zijn plekken waar bacteriƫn zich snel thuis voelen. Dit komt door alle haren en zeepresten die door het putje heen worden gespoeld. Daarnaast ontstaan er op vochtige plekken snel en eenvoudig schimmels. Een combinatie hiervan laten een onaangename geur achter. Om van de stank af te komen kun je een aantal dingen doen, we hebben wat tips voor je verzameld:

1. Gebruik koffieprut tegen nare luchtjes

Ja, je leest het goed! Koffieprut helpt tegen nare luchtjes, dit komt omdat koffie ontvet en het vieze luchtjes opneemt. Gooi je koffieprut dus niet weg, maar spoel het weg door het doucheputje!

2. Maak zelf een ontstoppingsmiddel met azijn en soda

Maak met azijn en soda een zelfgemaakt ontstoppingsmiddel. Doe dit als volgt:
  1. Giet een kopje soda door het afvoerputje en wacht 5 minuten.
  2. Giet daarna een kopje met azijn door het afvoerputje.
Door de reactie tussen azijn en soda gaat dit schuimen borrelen. Laat het daarna op z'n minst 2 uur inwerken. Na die tijd dien je gekookt water door het putje te gieten. Op deze manier zorg je er voor dat de doorstroming van het putje weer goed is. Herhaal dit kunstje elke maand om te voorkomen dat je douche putje verstopt komt te zitten. 

3. Pak het hardhandig aan

Lukt het niet met het eigengemaakte ontstoppingsmiddel? Probeer het dan met een chemische ontstopper. Laat het goedje even intrekken en spoel het goed na met warm water.

4. Trek de handschoenen aan

Wanneer bovenstaande tips allemaal niet helpen, trek dan de handschoenen aan. Maak de afvoer of de zwanenhals goed schoon. Geen lekker klusje, maar wat nodig is.. is nodig. Zet een emmer onder de sifon, draai deze los en maak hem goed schoon. Draai 'm vervolgens weer vast en job done!

5. Schakel professionele hulp in

Tip 1 t/m 4 hebben allen niet geholpen en je blijft het nare luchtje nog steeds ruiken? Schakel dan professionele hulp in van een echte specialist in riooltechniek!

Moeder der alle tips

Maak na het douchen het douche putje schoon. Spoel de zeepresten goed weg en verwijder direct de haren die achterblijven. Succes!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

De vinyl legging