Arbowet rechten en plichten voor jou en mij


Arbowet

Elke werkgever heeft er mee te dealen: de Arbeidsomstandighedenwet ook wel de Arbowet.
In 1998 werd de wet geschreven om werkgevers te verplichten voor een veilige en verantwoorde werkomgeving te zorgen. 

Logisch eigenlijk, als je je bedenkt dat een werkweek 40 uur duurt. Dat is toch wel een aanzienlijk gedeelte van de week die je op je werkplek doorbrengt. Dan is het wel fijn als onder andere jouw gezondheid daar wordt gewaarborgd.

Voorbeelden van de rechten en plichten van de Arbowet

Dit betekent dat je niet (te lang) moet worden blootgesteld aan bijvoorbeeld giftige/ chemische stoffen, langdurig aan slecht weer/klimaat maar ook dat je werkdruk niet te hoog mag zijn.

Daar tegenover staat natuurlijk wel dat jij als werknemer gebruikt dient te maken van de veiligheidsvoorschriften die je worden opgedragen.
Werk je in de bouw? Dan dien je werkschoenen te dragen, net als je gehoorbescherming en beschermende bril.

Werk je in een magazijn of distributiecentrum, waar je veel tilt? Maak dan gebruik van de magazijnwagens die voor handen zijn in plaats van ‘even snel die doos verplaatsen door te tillen’.



Maar denk hierbij ook aan lichamelijke belasting in bijvoorbeeld de fruitteelt. Je mag niet te lang achter elkaar werken, je moet op de juiste manier tillen.  “Vanuit je benen en niet vanuit je rug” zoals je wel weet, maar dan moet je het wel op deze manier doen natuurlijk. De werkgever moet ook zorgen dat een fruitplukker niet tussen de pluktrein (trein van karretjes met bakken voor het geplukte fruit) kan belanden etc.

Geldt de Arbeidsomstandighedenwet alleen voor fysieke banen? Nee.
Ook voor alle marketeers, tekenaars, financiĆ«le mensen, projectleiders, product developpers en andere “kantoorgangers” hebben rechten en plichten volgens de Arbowet. Zo zijn er regels dat elke werknemer minimaal 4m2 werkruimte moet hebben, dat bureaustoelwielen moeten remmen en er zijn regels voor beeldschermen en de afstand tot het scherm.

Wil je nu weten welke regels van toepassing zijn op jouw branche? Of jij, of jouw werkgever, voldoet aan de eisen? Dan kun je altijd een Arbo catalogi doornemen. Hier vind je per branche hoe werkgevers en -nemers voldoen aan de voorschriften van de Arbowet.

Naleving van de wet

Wanneer de werkgever zich niet houdt aan deze wet, dan zijn hier uiteraard consequenties aan verbonden. Zo kan de arbeidsinspectie het werk bij een bedrijf of van een bepaalde afdeling compleet stilleggen, wanneer de arbeidsomstandigheden te gevaarlijk zijn. Ook boetes kunnen een gevolg zijn wanneer er niet wordt voldaan aan de Arbowet. Deze kunnen bijzonder hoog oplopen wanneer dit nodig wordt geacht om de veiligheid van werknemers te garanderen.

Nu zijn dit natuurlijk bijzonder zware voorbeelden van de gevolgen; een simpele opmerking/ waarschuwing ter verbetering voor de volgende keer is natuurlijk in vele gevallen voldoende.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging