Dementie: Wanneer je de theepot naast de stofzuiger vindt

 “Nel vroeg of ik zin had om een kop koffie te drinken volgende week ….” Vertelt je moeder. Maar ze komt niet meer op de dag van de week. Ook heeft ze haar koffie afspraak niet opgeschreven. Hoe vaak heb je haar wel niet uitgelegd dat ze dat soort dingen op moet schrijven in die agenda die jullie hebben gekocht? En van de week wist ze al niet meer waar ze de theepot had gelaten. Die bleek in de gangkast, naast de stofzuiger, te staan. Het zijn kleine stappen die zich opbouwen tot het moment dat je als kind in durft te zien dat je ouders het moment hebben bereikt dat je ouders beginnen te dementeren. Misschien kunnen we het niet meer ‘beginnen’ noemen op het moment dat je de situatie accepteert.

Je vader of moeder begint te dementeren, wat kan jij doen?

Nu zijn er natuurlijk verschillende dingen die je dan als kind kunt doen. Je kunt kiezen voor begeleiding bij dementie of in een later stadium is opname in een verpleeghuis noodzakelijk.
Houdt er rekening mee dat mensen met dementie het overzicht niet meer hebben en dus kunnen zij geïrriteerd raken als jij ze probeert uit te leggen hoe iets wel of niet zit. 

Aandringen op de ‘waarheid’ of dingen die hij/zij beter wel kan doen helpen helaas niet. Soms moet je een beetje harder zijn en eerder iets stellen dan iets vragen. 
Probeer ook te begrijpen dat wanneer de hersenen niet meer optimaal functioneren niet alleen het geheugen achteruitgaat maar ook je motoriek, dit wordt immers ook aangestuurd door je hersenen. Dus eten met bestek, drinken uit een glas. De normaalste dingen worden steeds lastiger. 

Niet meer kunnen denken en functioneren als vroeger maakt ook moe. Een ouderwets middagslaapje kan dan ook zeker helpen om iemand rustiger te krijgen. Zo ontneem je de frustratie van te moe zijn om simpele dingen te kunnen doen.

Hulp voor als het je niet meer alleen lukt

Ook zijn er verschillende instanties die jou kunnen helpen. Ze kunnen, zoals eerdergenoemd, thuis begeleiding aanbieden. Zo komt de zorg van bijvoorbeeld een van je ouders niet meer alleen op jouw schouders terecht. Ook kunnen zij jou nog meer, en voor de specifieke situatie, tips geven over hoe je om moet gaan met bepaalde reacties.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging