Energiebesparing:kleine stappen door grote verbruikers


Energie. En dan vooral energieverbruik. Je wordt er mee doodgegooid. Het moet omlaag, en snel ook. Nu kunnen we natuurlijk allemaal onze bijdrage leveren door thuis een beetje meer aan het milieu te denken.

Zelf je steentje bijdragen

We kennen allemaal de trucjes om energie te besparen. Van het licht uit doen als je niet in de kamer bent, een trui aantrekken in plaats van de verwarming een graden hoger zetten tot kiezen voor een betere isolatie. Zo zijn er natuurlijk ook duurzamere versies van de CV-ketel, en is de technologie zich aan het ontwikkelen tot de veel ter discussie gestelde warmtepomp.

De grote energie-slurpers

Maar als we kijken naar de échte grootverbruikers. Wat denk je van grote kantoorcomplexen, fabrieken en ziekenhuizen en productiebedrijven?
Bij een ziekenhuis bijvoorbeeld wordt niet alleen stroom verbruikt om het pand warm of koel te houden, maar ook alle meet apparaten, keukens verlichting enzovoorts tikken lekker aan. Nu zijn er ziekenhuizen die kiezen voor een van de renewable energie vormen: zonnepanelen. Neem bijvoorbeeld het St. Jansdal in Harderwijk. Zij schaften in 2016 845 zonnepanelen aan, het doel is om over 5 jaar de panelen terug verdient te hebben.

Ook IKEA werkt met velen zonnepanelen, 700.000 stuks hebben zij wereldwijd in bezit volgens hun duurzaamheidspagina. Of grote bedrijven zoals IKEA, Apple, McDonalds enzovoorts nu kiezen voor milieubewuste oplossing uit financiële-, imago-, wetgevings- of milieuliefhebberij-overwegingen zullen we nooit weten. Eén ding is zeker, de grote bedrijven op deze wereld zetten samen een stapje vooruit, een stap richting een beter milieu.

VN milieudoelen

Energiebesparing is slechts een onderdeel van de verbetering van het milieu. De VN heeft doelen voor 2030 opgesteld, waardoor alle betrokken landen verplicht zijn zich aan de quota en regels te houden. Wil je meer weten over deze doelen? Lees hier dan meer. 

Wat kun jij doen om energie te besparen?

Nu kun jij waarschijnlijk geen 845 zonnepanelen op je dak kwijt. Maar wil je toch iets bijdragen aan de energievermindering van Nederland?
Wat jij nu het beste kunt doen, om het milieu en je eigen portemonnee een beetje te helpen vraag je aan een energie adviseur

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging