Hypotheek 500 jaar oud, 3 soorten en vele banken


Hypotheek. Waar de lening periode vaak 30 jaar bedraagt, is het woord zelf zo een 500 jaar oud en komt het uit Frankrijk.

Hypotheek. Iets waar elke huiseigenaar mee geconfronteerd wordt. En iets waar de meeste mensen vaak zo snel mogelijk vanaf willen. Wanneer je een huis koopt, is je aankoop eigenlijk tegelijkertijd jouw garantie voor de lening zelf. Het huis dat je koopt is het onderpand voor als je de lening niet zou kunnen aflossen.

Type hypotheken


Er zijn verschillende soorten hypotheken, bijvoorbeeld:

De annuïteitenhypotheek: hierbij betaal je maandelijks hetzelfde bedrag (= de annuïteit) om zo stap voor stap je hypotheek af te lossen. Dit bedrag is gedeeltelijk de aflossing van je lening en gedeeltelijk de rente. Hetzelfde bedrag bestaat in het begin vooral uit rente en een beetje aflossing terwijl later in de aflossingsperiode je minder aan rente betaalt en meer aan de aflossing zelf.



De lineaire hypotheek: hierbij los je maandelijks hetzelfde percentage van je hypotheek af. Omdat je hypotheek maandelijks daalt, daalt ook je rente en dus je maandelijkse lasten.

De aflossingsvrije hypotheek: bij deze vorm betaal je maandelijks alleen rente. Dit is dan ook de versie met de laagste maandlasten. De lening zelf kun je dan afbetalen wanneer je je huis verkoopt en overwaarde hebt, of je kunt met spaargeld de lening (deels) aflossen.

Zoveel mensen zoveel wensen, iedereen kiest een type hypotheek dat bij hem of haar past. Nu hebben wij jou in een notendop inzicht in de type hypotheken gegeven, maar dit is slecht het begin van informatie. Een gesprek met een hypotheekadviseur is dan ook geen overbodige luxe, de wereld der hypotheken kan bijzonder complex worden.

Je kunt ervoor kiezen om je hypotheekgesprek en hypotheek af sluiten bij een grote bekende bank of juist bij een regionale bank, die dicht bij jou is gevestigd en dus dicht bij jou en je financiële situatie staat, te regelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging