Pinda's zijn helemaal geen noten!?
Eet jij graag
pinda’s? En hoe dan? Gesuikerd? Gewoon los, eerst pellen of koop jij een zakje
waar ze al gepeld zijn? Pindakaas, pindasaus maar ken je ook de pindasoep? Of
misschien moet jij niks van pinda’s hebben? Misschien ben jij wel allergisch?
Een klein stukje pindateelt-informatie.
De pinda wordt
vooral in China, Israël, de VS, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika geteeld.
(Wist je al dat Nederland de grootste importeur is van pinda’s?) Zijn oorsprong
ligt in Zuid-Amerika. De pinda groeit
onder de grond en is officieel geen noot maar een peulvrucht. De plant wordt
(bovengronds) bevrucht via zijn bloemen, de pinda zelf groeit onder de grond.
Je kunt de pinda’s oogsten in september en oktober. Hierna moet je ze eerst
laten drogen omdat ze veel vocht bevatten.
Dat was de
basisinformatie, wat misschien voor een pindaliefhebber interessanter is, is
wat we er allemaal mee doen. Een deel van de pinda productie wordt gebruikt
voor het produceren van arachideolie en het andere deel voor consumptie.
De pinda in de Nederlandse supermarkt
Je herkent de
pinda’s in vele producen in de supermarkt:
- Suiker pinda’s
- Typisch Nederlandse Pindakaas
- Indonesische pindasaus
- Pinda’s voor de vogels, je weet het nog wel van vroeger: dat je zo een ketting maakte
- M&M’s
- Enzovoorts
Nederlandse pindakaas
Nu vind je
pindakaas regelmatig terug in het rijtje “typisch Nederlands”. Naast de drop,
kaas en hagelslag. Toch werd pindakaas pas in 1948 in Nederland geproduceerd.
Het product bestaat al langer, in 1890 werd het al gemaakt in Amerika. Maar als
je maar hard blijft roepen dat pindakaas van ons is, dan is er niemand die het
tegendeel probeert te bewijzen! Wil je weten wat de beste pindakaas is? De Volkskrant
deed een tijdje terug een pindakaastest.
Indonesische pindasaus
En hoe komt het
dat pindasaus bekend is van Indonesië? Als de grootste producenten, zo lazen we
net, o.a. China, Israël en Zuid-Afrika zijn. Dat lijkt in de verste verte niet
op Indonesië? Waarschijnlijk is de pindasaus zoals wij die nu kennen juist een “vernederlandste”
versie van de satésaus die ze in Indonesië maakten. Zo zijn de invloeden samen
gekomen tot de saus die wij nu graag bij de saté of patat eten. In de
supermarkt zijn er een aantal soorten van deze op pinda’s gebaseerde saus te
vinden. Maar er zijn bijzonder veel variaties pindasaus!
Hoe eet jij het
liefste pinda’s?
Reacties
Een reactie posten