Pinda's zijn helemaal geen noten!?


Eet jij graag pinda’s? En hoe dan? Gesuikerd? Gewoon los, eerst pellen of koop jij een zakje waar ze al gepeld zijn? Pindakaas, pindasaus maar ken je ook de pindasoep? Of misschien moet jij niks van pinda’s hebben? Misschien ben jij wel allergisch?

Een klein stukje pindateelt-informatie.

De pinda wordt vooral in China, Israël, de VS, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika geteeld. (Wist je al dat Nederland de grootste importeur is van pinda’s?) Zijn oorsprong ligt in Zuid-Amerika.  De pinda groeit onder de grond en is officieel geen noot maar een peulvrucht. De plant wordt (bovengronds) bevrucht via zijn bloemen, de pinda zelf groeit onder de grond. Je kunt de pinda’s oogsten in september en oktober. Hierna moet je ze eerst laten drogen omdat ze veel vocht bevatten.



Dat was de basisinformatie, wat misschien voor een pindaliefhebber interessanter is, is wat we er allemaal mee doen. Een deel van de pinda productie wordt gebruikt voor het produceren van arachideolie en het andere deel voor consumptie.

De pinda in de Nederlandse supermarkt

Je herkent de pinda’s in vele producen in de supermarkt:

  • Suiker pinda’s
  • Typisch Nederlandse Pindakaas
  • Indonesische pindasaus 
  • Pinda’s voor de vogels, je weet het nog wel van vroeger: dat je zo een ketting maakte
  • M&M’s
  • Enzovoorts

Nederlandse pindakaas

Nu vind je pindakaas regelmatig terug in het rijtje “typisch Nederlands”. Naast de drop, kaas en hagelslag. Toch werd pindakaas pas in 1948 in Nederland geproduceerd. Het product bestaat al langer, in 1890 werd het al gemaakt in Amerika. Maar als je maar hard blijft roepen dat pindakaas van ons is, dan is er niemand die het tegendeel probeert te bewijzen! Wil je weten wat de beste pindakaas is? De Volkskrant deed een tijdje terug een pindakaastest.

Indonesische pindasaus

En hoe komt het dat pindasaus bekend is van Indonesië? Als de grootste producenten, zo lazen we net, o.a. China, Israël en Zuid-Afrika zijn. Dat lijkt in de verste verte niet op Indonesië? Waarschijnlijk is de pindasaus zoals wij die nu kennen juist een “vernederlandste” versie van de satésaus die ze in Indonesië maakten. Zo zijn de invloeden samen gekomen tot de saus die wij nu graag bij de saté of patat eten. In de supermarkt zijn er een aantal soorten van deze op pinda’s gebaseerde saus te vinden. Maar er zijn bijzonder veel variaties pindasaus

Hoe eet jij het liefste pinda’s?



Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging