Scooter, bromfiets, motorfiets, snorfiets. Verschillen en regels op een rijtje.


Ooit begonnen op de fiets, fietsend naar school, de voetbal of het hockeyveld. Door weer en wind en trappen maar! Toen op het hoogtepunt van je puberteit besloot je voor een scooter te gaan. Nooit meer trappen, en natuurlijk voerde je hem op om zo snel mogelijk die zielige fietsers in te halen. Of ging jij juist voor een ouderwetse snorfiets? Misschien had je vader deze nog wel in de schuur staan en mocht jij, nadat je hem zelf een beetje had opgeknapt hem wel hebben? En nu? Rijd je nu in een auto? En over een tijdje, typerend rond je midlifecrisis, ga je dan voor een motor(fiets)? Altijd weer iets nieuws en het moet altijd harder en sneller.

Snelheidsmonsters op 2 wielen

Er bestaan veel verschillende snelheidsmonster(tje)s op twee wielen. (De auto laten we dan even staan) Zo heb je dus de scooter die kennen we allemaal, snorfiets, bromfiets, motorfiets enzovoorts. Maar wat is nu wat? Waarin zit het verschil?

De scooter als verzamelnaam

De scooter is eigenlijk een algemeen/verzamelwoord voor al die losse termen: brom-, motor-, snorfiets. Waarin de overeenkomst is dat het een tweewielig voertuig is dat wordt aangedreven door een motor.



Een motorfiets tot 130 km/uur

Een motorfiets is type scooter dat de snelheden van een personenauto aanhoudt. Dus 80 km/uur buiten de bebouwde kom en op de snelwegen in ons land zelfs tot 120 of 130 km/uur. Hierdoor is bescherming dan ook verplicht door middel van een helm. Motorkleding en schoenen worden wel aangeraden. Je mag niet zomaar op een motorfiets rijden, een motorrijbewijs is verplicht: A.

Je zegt 'scooter' maar je bedoelt bromfiets

Een bromfiets mag een stuk minder hard namelijk 45 km/uur. Ook hier is een helm verplicht. Op een bromfiets mag je automatisch rijden als je je in het bezit bent van je autorijbewijs, maar een motorrijbewijs mag ook! (B/A) Anders dien je een bromfietsrijbewijs te behalen. Vele bromfietsen worden door mensen als ‘de scooter’ gezien.


Snorfiets voor de luie fietser

Als laatste hebben we nog de snorfiets. Dit is de lichtste vorm en mag dan ook niet harder dan 25 km/uur. Een helm is niet verplicht omdat je de weg niet op mag, je blijft op het fietspad rijden.

Let op: het overschrijden van de genoemde snelheden of het nalaten van het dragen van een verplichte helm kan tot boetes tot gevolg hebben. Wil je meer weten over de regels voor het rijden van een van de genoemde scooter typen? 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging