Zelf stucen of het laten doen?

Zelf muren stucen of het toch maar uitbesteden?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende redenen om een muur te stucen. Een moderne woning kan niet meer zonder een strak afgewerkte muur, maar een muur stucen is bijvoorbeeld ook nodig als je de muur wilt gaan schilderen of gaat behangen. 
Het stucwerk kun je zelf doen, maar ook uitbesteden. Het zelf stucen van je muur kost veel voorbereiding maar het is in principe wel te doen zonder een professional. De voordelen van het zelf stucen is het besparen op de kosten van een stucadoor én je kunt beginnen op het moment dat het je uitkomt. De nadelen, die spreken redelijk voor zich, dat is bijvoorbeeld de garantie die je niet hebt en juist wel bij een professioneel stukadoorsbedrijf. Voordat je begint aan het zelf stucen van je muur, lees dan eerst deze tips goed door!

Benodigdheden om zelf te stucen

Om te beginnen met zelf stucen van je muren of plafond heb je voorstrijk en gipsmortel nodig. Dit kun je gewoon kopen bij de bouwmarkt om de hoek. Bereken vooraf hoeveel m2 je moet gaan stucen, afhankelijk van de dikte van de laag kun je met 20 kilo pleistergips en 12 liter water zo ongeveer 5m2 stucen. Welk soort stuc je moet kopen bij de bouwmarkt is afhankelijk wat de bedoeling is van het stucwerk, vraag altijd om advies bij de plaatselijke bouwmarkt of bekijk hier de stuctips van Gamma!

Laat het stucen beginnen!

Als je alle benodigdheden in huis hebt, dan kan het feest beginnen. Voordat je begint, plak de vloer goed af met folie en gebruik bijvoorbeeld ducttape om de folie bij de randen goed te bevestigen zodat het folie niet gaat verschuiven. Wanneer je hiermee klaar bent kun je aan de slag met de voorstrijk, breng deze aan en laat het zo'n 2 uur drogen. Tip: breng de voorstrijk aan met een blokkwast. Terwijl de voorstrijk aan het drogen is begin je met het aanmaken van het gips. Vul de kuip of emmer met de juiste hoeveelheid water (staat op de verpakking) en strooi het gips erbij. Met een mixer mix je het totdat je geen klontjes meer hebt. Nadat de voorstrijk is opgedroogd breng je het gips aan. Ben je linkshandig? Begin dan rechts en breng het gips zo gelijk mogelijk aan. Wanneer je het gips zo gelijk mogelijk hebt aangebracht begin je met het reien, dit doe je met een reilat. Door het reien haal je eenvoudig en snel te veel aangebracht gips weg, herhaal dit nog een keer na ongeveer een half uur.
Wanneer je klaar bent met reien kan je, na ongeveer een minuut of 20, starten met het gladtrekken van het gips. Dit wordt ook wel 'messen' genoemd. Wacht na het messen zo'n 30 minuten en begin dan met sponzen, door het sponzen maak je een zogenoemd sliblaagje waarmee je je kunt pleisteren en daarna het afpleisteren.
Heb je het idee dat je dit toch liever uitbesteedt? Schakel dan een professioneel stukadoorsbedrijf!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging