Het gevaar van de zomer: de zon!


Lekker op het strand of in de tuin: zonnen. Uren liggen bakken of zomaar een uurtje meepikken, heerlijk. Maar, zoals jij en ik beiden weten: de zon is ook gevaarlijk.

De heerlijk warme zonnestralen bestaan namelijk uit de gevaarlijke UV stralen. En deze straling is een grote veroorzaker van huidkanker: de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarbij is iedereen wel eens verbrand in de zon en dus weet ook jij hoe pijnlijk dit kan zijn!




Wat is UV-straling?

Wat is het nu precies? UV straling? UV-straling staat Ultraviolette straling. Deze straling komt van de zon en bestaat uit 3 types: a, b en c. Hoewel die laatste de aarde niet bereikt dankzij de ozonlaag. Tegen type a en b dien je je te beschermen.

Type a zorgt immers voor veroudering van je huid, dit zie je terug aan rimpels. Dankzij de veroudering en verzwakking van je huid, wordt je huid minder sterk en kan het eventuele verkeerde cellen niet meer afbreken. Dit kan huidkanker tot gevolg hebben.

UV-straling type b zorgt voor de daadwerkelijke verbranding. Ook doet deze straling afbreuk aan het DNA van je huid.

Om deze schade aan je huid te voorkomen: vertellen we je dus nog maar eens hoe je die nare rode schouders, pijnlijk verbrande gezichten en een verslechterde huid kunt voorkomen.

Smeren, weren, kleren, zo luidt het advies van het KWF.
1.       Smeren!
Smeren met zonnebrand doe je om de 2 uur, en nog eens als net gezwommen hebt. De factor van je zonnebrand bepaalt hoe vaak je moet smeren, heb je 20 of 30? Dan moet je nog vaker smeren!

Smeer genoeg, niet te zuinig. Ja, smeren kan vies zijn, veel zonnebrandcrèmes zijn plakkerig, probeer verschillende merken en ontdek welke voor jou fijn is! Zo is Vision een minder plakkerig zonnebrand merk. Of kies voor een van de sprays, maar spray dan wel dik in!
orange-Otentik-Sunshade-gras-schaduw
2.       Weren.
Probeer de zon te weren en zit tussen 12 en 3 niet in de volle zon. Zoek verkoeling en schaduw met bijvoorbeeld een schaduwtent of onder een boom. Wist je dat je lichaam aan een halfuur blootstelling aan de zon voldoende is voor je vitamine D gehalte? (Lees je gezicht en handen, dus voor de vitamines is het niet noodzakelijk om in je short te lopen) Ook buiten de piekuren zou je eigenlijk niet te veel in de zon moeten zitten.

3.       Kleren.
Draag dunne kleding maar wel met mouwen. Kies voor katoenen blouses of jurken. Deze stof laat je goed ademen maar bedekt jouw huid wel tegen de UV-straling. Helemaal mooi is het als je kiest voor UV werende kleding. Normale natte kleding beschermt namelijk direct minder goed tegen de UV-straling.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Shampoos: vet haar, droog haar, haaruitval en meer!

Een nare lucht uit je douche afvoer? Zo kom je er vanaf!

De vinyl legging